In onze bibliotheek - Coldplay

Door Leo Descheemaecker

Een moderne harmonie als Werkerswelzijn heeft een grote afwisseling in haar repertorium. Film, musical, jazz, licht klassiek, maar ook modern.
Werkerswelzijn bewijst dit laatste met twee nummers van de populaire band “Coldplay”.

In november 2015 in de Brugse stadsschouwburg te horen op ons ceciliaconcert “Feel the Music, Feel the Vibes” te horen, was het nummer “Atlas”, speciaal door Coldplay voor de film ‘The Hunger Games: Catching Fire’ opgenomen en dus nooit op een album verschenen. Het nummer kwam, samen met een songtekstvideo uit op 6 september 2013.
Het tweede stuk in ons repertorium en voor het eerst op ons lenteconcert van 20 maart 2016 gebracht, is “Coldplay on Stage” met daarin de nummers ‘Clocks – Lost! en Viva la Vida’.
Beide nummers werden door Michael Brown voor harmonieorkest bewerkt.

Coldplay is een Britse alternatieve rockband die in 1996 werd opgericht.
In dat jaar ontmoette Chris Martin (tekst, zang, piano, gitaar) Johny Buckland (tekst, leadgitaar) tijdens de introductieweek aan University College London. Daar kwamen ze in contact met Guy Berryman (basgitaar) en Will Champion (oorspronkelijk gitaar en piano, voor de band omgeschakeld naar drums). De vier raken bevriend met dezelfde passie voor muziek en al snel wordt een band gevormd. Onder de – als grap bedoelde naam Pectoralz, wat zoveel als borstlap, borstschild betekent – waren zij vooral in Engelse pubs te vinden. Voor hun eerste grote optreden schakelden zij over op Starfish. Pas wanneer de groep van Tim Crompton, vriend van Chris Martin, stopte, werd in 1998 de naam Coldplay van hen overgenomen.

Nog in datzelfde jaar komen drie nummers op de Safety EP die op 500 exemplaren aan de platenmaatschappijen wordt bezorgd. Het leidt tot een optreden op het In the City Festival in Manchester en een eerste single Brothers & Sisters, waarmee zij in 1999 nr. 92 van de Engelse hitlijsten halen.
In 2000 wordt bij platenmaatschappij Parlophone het album Parachutes, met onder meer Yellow, Trouble en Don’t Panic. De producer is Ken Nelson. 2001 wordt, onder leiding van Ken Nelson, een studiojaar. Het leidt in augustus 2002 tot het album A Rush of Blood to the Head, waarvan de single Clocks in 2003 tot de definitieve doorbraak leidde. Diepgaande songteksten en het melancholische geluid, o.a. in Clocks, kenmerken dit album. In 2006 won het de Grammy voor het beste album van de alternatieve muziek.

Chris Martin achter de piano tijdens een optreden in Barcelona in 2005 Na de tournee van 2003 werd 2004 opnieuw een studiojaar, waarna het album X&Y op 6 juni 2005 verscheen. Met ruim 8 miljoen verkocht albums was het het best verkopende album van dat jaar. De eerste albumsingle Speed of Sound belandde op nummer één in 20 landen. Ook Fix You, The Hardest Part en Talk werden als single uitgebracht.

X&Y won de Brit Award voor beste Britse album en Speed of Sound ontving dezelfde prijs voor beste Britse single.
Van dit album werd het nummer A Message in januari 2010 herschreven voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Ze voerden het nummer live op tijdens het ‘Hope for Haïti Now Concert’. De bedoeling was om voor de slachtoffers geld in te zamelen. Op het betreffende concert traden ook andere artiesten op, zoals U2 en Bruce Springsteen.

Coldplay in 2008 In oktober 2006 begon Coldplay, samen met producer Brian Eno, met de opnames voor het vierde album. Tegelijkertijd toerde de band door Zuid-Amerika, wat voor Spaanse invloeden zorgde.
Hoewel de officiële release van Viva La Vida or Death and All His Friends pas op 13 juni 2008 gebeurde, lekte het album 9 dagen voordien al uit en was de eerste single van dit album, Violet Hill, vanaf 29 april een week lang gratis vanaf de website van Coldplay te downloaden.
Op 28 juni 2008 behaalde de tweede albumsingle Viva la Vida de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Het was, na Speed of Sound hun tweede top 10-hit en hun eerste nummer één in de USA. Sinds Wannabe van de Spice Girls in 1997 was het de eerste Britse single op nummer één.
In mei 2009 kondigde de band aan de studio te bezoeken om aan het vijfde album te werken, opnieuw onder de productieleiding van Brian Eno. In december 2009 komt de melding dat de band onder meer een kerk in Noord-London tot studio had laten ombouwen. Begin 2010 heeft de band tijdens de studiosessies reeds een 50-tal nummers geschreven en werd een intiem optreden gegeven om te zien wat de fans er van vinden.
Als één van de mogelijke nummers voor dit vijfde album werd gespeculeerd op Don Quixote (Spanish Rain), een nummer dat de avonturen van de bekende fictieve edelman Don Quichot beschrijft. Dit nummer werd reeds live gebracht tijdens de Zuid-Amerikaanse tournée rond Viva La Vida or Death and All His Friends.
Andere mogelijke nummers waren Christmas lights en Wedding Bells. Chris Martin speelde dit laatste nummer in het cultuurprogramma ‘The South Bank Show’, dat in september 2009 een volledige uitzending aan Coldplay wijdde. Christmas Lights kwam aan bod in een interview dat ’60 Minutes’ met Chris Martin had. Uiteindelijk werd het op 1 december 2010 als single uitgebracht en bereikte in Europa de top 10 in meerdere landen. Op 3 juni 2011, midden heel wat optredens op Europese Festivals, met veel nieuwe nummers, werd de single Every Teardrop is a Waterfall uitgebracht.
Het is echter nog wachten tot 24 oktober 2011 vooraleer het vijfde album Mylo Xyloto op de markt komt. Het album verschijnt zowel digitaal, op cd en op vinyl. Er wordt ook een limited edition uitgebracht met als extra een boek waarin pop-up-graffiti, foto’s en notities over het album staan. Vanuit dit album werd de single Paradise uitgebracht, en op Princess of China is ook R&B-zangeres Rihanna te horen.
Op 9 september 2012 speelt zij trouwens ook samen met Coldplay tijdens een miniconcert ter gelegenheid van de afsluitingsceremonie van de Paralympics in London.
Ondertussen liep ook het wereldtournee Mylo Xyloto, gekenmerkt door veel confetti, lasers, vuurwerk en hun eigen ontwikkelde Xylobands, lichtgevende armbandjes die alle toeschouwers kregen en die op bepaalde nummers licht gaven. De tour eindigde eind 2012 met een gezamenlijk optreden met Jay-Z in New York.

Op 25 februari 2014 werd een nieuw Coldplayliedje, Midnight genaamd, op de website van de band geplaatst. Met zijn elektronische sobere sound verschilt het erf van het eerdere repertorium.
Het zesde studioalbum Ghost Stories wordt op 19 mei uitgebracht. In eerste instantie worden Magic en A Sky Full of Stars en later True Love en Ink als singles uitgebracht.

De single Adventure of a Lifetime verschijnt op 6 november 2015. Het is het eerste liedje van het zevende album A Head Full of Dreams, dat op 4 december 2015 is uitgebracht en dat Everglow, Birds en Hymn for the Weekend als andere bekende nummers telt.

Geraadpleegde bron : Wikipedia